Ukrayna'dan Özel Öğrencilik Duyurusu

BAŞVURULAR BİTMİŞTİR.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 01.04.2022 tarih ve 24611 sayılı yazısına istinaden Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversitemize özel öğrenci olarak kabullerine ilişkin şartlar aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

BAŞVURU KOŞULLARI

1. Yatay geçiş hakkı elde edememiş ancak Ukrayna'daki bir yükseköğretim kurumunun örgün bir eğitim programında kayıtlı olan öğrenciler, Üniversitemiz programlarına özel öğrenci statüsünde eğitim ve öğretimlerine devam etmek için başvurabilecektir.
  2. Özel öğrencilik süresi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca konuya ilişkin bir açıklama yapılmadığı sürece Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasında Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’ in 22 inci maddesi 8 inci fıkrası gereği özel öğrencilik süresi iki yarıyıldır.
  3. Özel öğrenci statüsünde eğitim görecek öğrenciler, Üniversitemizin derslere devam, sınav, başarı değerlendirmesi ve disiplin hakkındaki mevzuat hükümlerine tabi olacaktır.
  4. Bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil kayıtlı öğrencileri, özel öğrencilik hakkından yararlanabilecektir.
  5. Özel öğrencinin, bir yarıyılda Üniversitemizde alabileceği derslerin kredileri toplamı, 30 AKTS ‘ yi aşamayacaktır.
  6. Özel öğrencilik statüsünde öğrenim gören öğrencilere, dönem sonunda, aldıkları teorik/uygulamalı derslere ilişkin AKTS kredileri ve sınav sonuçları gibi kazanımları gösteren onaylı bir belge verilecektir. Kabul edilen öğrenci; olağan üstü durum sebebiyle özel öğrencilik hakkından yararlandığı ve kendi üniversitesinden özel öğrenci olarak bir onay almadığından dolayı üniversitemizde aldığı derslerin üniversitesi tarafından kabul edilmemesi durumunda herhangi bir hakkı bulunmamaktadır.
  7. Özel öğrencilik haklarından yararlanan öğrencilerden katkı payı/öğrenim ücretleri 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılında alınacak katkı payı/öğrenim ücretleri her yıl yayınlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararına” göre ilgili öğretim yılı başında tespit edilecek ücretin 30 AKTS’ye bölünmesi ile hesaplanan kredi ücretinin alınan toplam AKTS ile çarpılması ile belirlenecektir.
  8. Üniversitemiz Akademik Takvimi uyarınca 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı ara sınavları 04.04.2022 tarihi itibariyle başladığından, özel öğrenci olarak kabul edilen öğrenciler eğitimlerine 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılından itibaren başlayacaktır.
  9. Üniversitemizde özel öğrencilik imkânından yararlananlar, özel öğrencilik süresi ne olursa olsun, diploma/unvan/statü talep edemeyeceklerdir.
  10. Özel öğrenci olarak kabul edilmiş adayların, olası suiistimalleri önlemek bakımından, özel öğrencilik başvurusu sırasında ibraz etmesi gereken ancak olağanüstü şartlar nedeniyle ibraz edilemeyen ve öğrenciliğinizi kanıtlayan belgeleri (öğrenci belgesi, transkript belgesi, pasaport, emniyetten alınan giriş-çıkış kayıtları vs.) YÖK tarafından yapılacak olan denetim süreçlerinde hazır bulundurulmak üzere en kısa sürede temin ve muhafaza etmekle yükümlüdür. İlgili belgelerin en geç 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı ders kayıtlarından önce ibraz edilmiş olması gerekmektedir.
  11. ÖZEL ÖĞRENCİLİK BAŞVURUSU YAPAN ÖĞRENCİLER BU İLANDA YAZILMIŞ OLAN KURALLARI OKUMUŞ VE KABUL ETMİŞ SAYILACAKTIR.

BAŞVURU TARİHİ VE YERİ

2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi ve öncesinde Ukrayna'daki tanınan bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış ve yatay geçiş şartlarını sağlamayan öğrencilerin 11-15 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar; yatay geçiş başvuru yapan ancak yararlanamayan öğrencilerin ise 26-29 Nisan 2022 Cuma günü Mesai Bitimine kadar yatay geçiş için gerekli belgelerle beraber ilgili Fakülteye şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

** Belgelerin sadece Ukraynaca olması durumunda onaylı İngilizce veya Türkçe tercümesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

1. Başvuru dilekçesi (Zorunlu) (İndirmek için Tıklayınız)
  2. Öğrenci belgesi (Onaylı öğrenci belgesi gereklidir. Bu belgenin bulunmaması durumunda öğrenciliği ispat edebilecek belgeler kabul edilecektir.) (Zorunlu)
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi veya pasaport fotokopisi (Zorunlu)
  4. Türk vatandaşları için ülkeye giriş çıkış kayıtları (E-Devletten barkodlu olarak alınmalıdır.) (Zorunlu)
  5. Not Belgesi (Transkript) (Öğrencinin ayrılacağı kurumdaki derslerden aldığı notlarını, genel not ortalaması, not değerlendirme sistemini gösteren belge) (Islak imzalı veya barkodlu olabilir),
  6. Yukardaki belgelerden bir veya birkaçının orijinal olmaması durumunda Ukrayna’da eğitim gördüğünüzü destekleyebilecek diğer belgeler – (Örnek: Kabul mektubu, öğrenci işleri otomasyon görüntüleri vb.)